Fra Jens Fink-Jensen: Jonas og himmelteltet (1998)

In English

Jonas og himmelteltet
   

 
1.

En sommermorgen vågner Jonas ved lyden af en traktor, der kører langsomt forbi udenfor. Måske er det bondemanden, som skal ud på sine marker, tænker han. Men det lyder ikke som det plejer.
   Jonas bliver liggende lidt i sengen og misser med øjnene. Han har drømt om den dag, han smed sin konkylie i havet, mens han sad på fars skuldre.

 
   
   

  
2.

Der er allerede meget varmt i værelset. Morgensolen stråler ind gennem en sprække i gardinet, så alle legetøjsbilerne på hylderne kaster skygger på væggen. Over hylderne hænger en plakat, Jonas har fået af en klovn, som delte dem ud i byen. Udenfor bliver det ved med at rumle og skramle højlydt.
   Nu er Jonas lysvågen. Han kan høre, der ikke kun er én traktor, men mange. Med et sæt er han oppe og kigger ud af vinduet.

 
   
    

  
3.

Jonas ser, hvordan den ene røde traktor med anhænger efter den anden kører op ad den lille skråning til marken.
   SOMMERS TIVOLI står der på vognene. Nogle af dem ligner små huse på hjul. Andre har ingen vinduer, så man kun kan gætte, hvad der er i dem.
   På et øjeblik er Jonas i tøjet. Inde i soveværelset sidder far og mor med lillesøster Astrid imellem sig. Jonas får lov at gå ud og kigge på det mærkelige optog, og han får sine lommepenge med; en flot ny 20-krone.

 
   

  

 

 
4.

Kornmarken er ikke til at kende igen. Bondemanden har høstet, og kornet og halmballerne er kørt hjem til gården. Nu er der kun stubbene tilbage.
   En mand med megafon går rundt og dirigerer de sidste vogne på plads. Snart ligner det hele mere en myldrende by end den fredelige mark, Jonas kender.

 
   

   

 

  
5.

Lige omkring det sted, hvor Jonas havde sin hemmelige hule, står nu en gulmalet vogn med åben dør.
   Bag den gule vogn ser han et kæmpe telt, som næsten går i et med himlen.
   En masse vimpler i mange farver nærmest svæver over det.

 
   

   

 

 
6.

Foran den gule vogn står en mand med høj hat og råber: "Stella viser dig vejen til fremtiden; kun tyve kroner!"
   Jonas bliver så nysgerrig, at han uden at tænke så meget over det, giver sin 20-krone til manden. Han reder sit hår med fingrene, mens han forsigtigt går op ad den lille trappe.
   Først er der helt mørkt inde i vognen. Så får han øje på en skikkelse bag et bord.

 
   
   
... sådan begynder Jonas og himmelteltet. Læs og se resten i den rigtige bog, og find ud af hvad Jonas oplever i himmelteltet!

Jonas og himmelteltet er den selvstændige fortsættelse af Jonas og konkylien.

I bogen, der består af 32 sider/16 opslag, står teksten på venstresiderne sammen med nogle detaljerige, sorthvide blyantstreger, og farveillustrationerne er placeret for sig på højresiderne.

Illustrationer af Mads Stage.