Børnebilledbogen
Jonas og himmelteltet

 ISBN 87-14-19527-5

   

Jonas og himmelteltet udkom 20. april 1998 på forlaget Høst & Søn og er Jens Fink-Jensens anden børnebog.

Jonas og himmelteltet
er på 32 sider og er illustreret af Mads Stage.

Jonas og himmelteltet er en selvstændig fortsættelse af Jonas og konkylien der udkom i 1994.

I 2010 udkom det afsluttende bind i trilogien om drengen Jonas;
Jonas og engletræet

Se udvalgte illustrationer og læs indledningen af Jonas og himmelteltet.

Uddrag af anmeldelserne
 

"Ny billedbog, der fortsætter den kunstnerisk vellykkede og poetiske Jonas og konkylien (1994). Det er tydeligt, at samarbejdet mellem lyrikeren Fink-Jensen og tegneren Mads Stage har inspireret begge parter til at vise nye sider. Naturillustratoren Mads Stage er næppe set tidligere med så kunstnerisk frie og eksperimenterende billeder i bogform. Hvor temaet i den første bog var naturen, er det her på det ydre plan et tivoli, der er i centrum. Jonas drages mod det nyankomne tivoli, især den gule vogn med spåpigen Stella og himmelteltet, som viser ham en fremtid af spændende og fantastiske oplevelser. Da tivoliet er væk, står himmelteltet tilbage som et tågesyn, og Jonas ved nu, at fremtiden findes inde i ham selv. En poetisk og velformet tekst, hvis pointe om Jonas' erkendelse er flot, og måske en smule postuleret. Ikke desto mindre er bogen et smukt og helstøbt værk med stemningsfulde illustrationer malet med kraftfulde akvareller fra hele farvepaletten. Billederne er små, helstøbte værker, der oser af tivolistemning og med flotte, drømmeagtige sekvenser fra Jonas' oplevelser under teltets stjernehimmel suppleret af fine, skitseagtige s/h-tegninger. En sød og poetisk billedbog, som byder på en levende og stemningsfuld oplevelse. Fra 4 år."
Vibeke Munch Kofoed, Lektørudtalelse fra Indbindingscentralen (børnebiblioteker), 1998

"Billedbogen ligger både i form og i indhold, i tone og i tema i forlængelse af Jonas og konkylien. Også her er det en forunderlig lille historie med skildring af en tænksom dreng i et underfundigt og flertydigt spil mellem fantasi og virkelighed, drøm og vågen tilstand formidlet i et fornemt samspil mellem tekst og billeder. Helsides akvareller med påtegninger med farvekridt på alle h-sider skaber et svævende rum omkring drengens fascination af et omrejsende tivoli og af en jævnaldrende pige, der åbner hans øjne for fremtidens muligheder og for forestillingsevnens omfang. Det er varme og venlige billeder til medfabuleren og uddybning. De suppleres med bløde, antydende blyantskitser på v-siderne sammen med teksten. Denne er holdt i et alvorligt og roligt fremsættende sprog, der helt solidarisk med drengens oplevelser og tanker formidler hans fornemmelser og følelser. Teksten er sat i mindre blokke med korte, åbne linjer. Den kan selvlæses fra omkring 3. klasse, men bogen er mere til oplæsningen inden og omkring skolestarten, hvor billedfortællingen både kan være til egen dvælen og til uddybende samtale med oplæseren om fantasi og forventninger, realistiske og fantastiske oplevelser."
Jens Verner Nielsen,  Lektørudtalelse fra Indbindingscentralen (skolebiblioteker), 1998

"I Jens Fink-Jensens Jonas og himmelteltet møder vi Jonas, der er midt i en drøm om sine oplevelser fra en tidligere bog om ham. Her går vi et skridt videre ad den eksistentielle vej. Jonas oplever nemlig et omrejsende cirkus, der slår sig ned på marken ved siden af hans hus.
   Men der er hverken klovne eller elefanter eller andet eksotisk i denne cirkusfortælling. Her er det sandsigersken, spåpigen Stella, der drager, og som Jonas spenderer sin formue af en tyvekrone på. Hun læser i hans håndflade, og hun viser ham et vældigt univers, som - undskyld udtrykket - nærmest forhekser drengen.
Der er kilometerhøjt til loftet i denne poetiske og farverige fortælling om en anden måde at rejse på. Og her er meget at tale om bagefter med små, filosofiske gemytter."
Eva Glistrup, Berlingske Tidende 31.5.1998

Chagallsk poesi
"Med Mads Stages og Jens Fink-Jensens Jonas og himmelteltet bevæger vi os over i den lysende renfærdige sommerpoesi.
Der er et næsten chagallsk anstrøg i den følsomt indlevede beskrivelse af drengen Jonas, som en morgen vågner op og uden for sit vindue opdager en vognkaravane fra et omrejsende tivoli. Spændt følger han det myldrende liv, der udfolder sig, helt ind i spåpigen Stellas gule vogn, hvor man kan få vist vejen til fremtiden for tyve kroner.
   Under Stellas kyndige vejledning åbnes Jonas' øjne, og han føres ind i himmelteltet, hvor han ser en fantastisk verden med sneklædte bjerge, ørne og ildsprudlende drager. Jonas opdager, at det der findes i himmelteltet også er i ham selv, »hvis du bare kigger ordentligt efter,« som Stella formulerer det.
   Da den magiske tivoliplads igen er blevet til en forladt stubmark, kan Jonas stadig i morgensolen ane konturerne af himmelteltet. Smukt vævet sammen med Fink-Jensens lydhørt sansende sprog står Mads Stages illustrationer side om side med en fint vibrerende poesi.
   På alle venstresiderne er der blyantstegninger, der i en meget blød, musikalsk streg portrætterer Jonas og hans nære verden, hvor farverne i fint afstemte pasteller så slippes løs på højresiderne, hvor den farverige tivoliverden træder frem med et let sanset, næsten pastoralt touch."
Henning Mørch Sørensen, Information 14. juli 1998

Hvis du vil læse bøgerne:
De to første Jonas-bøger er udsolgt fra forlaget, men du kan låne dem på dit bibliotek. Hvis de ikke har dem stående, kan de bestille dem hjem til dig fra et andet bibliotek. 
  
Bestil bogen på