Digtsamlingen Dans under galgen

 

ISBN 87-7474-085-7

   

Dans under galgen udkom 4. oktober 1983 på forlaget Hekla. Den er Jens Fink-Jensens tredje digtsamling.

Dans under galgen er på 158 sider og indeholder 135 digte fordelt på otte afsnit. Både afsnittene og digtene er titelløse, men hvert afsnit indledes af et særligt introduktionsdigt som er sat i kursiv.

For nemheds skyld findes digtene i digtindekset under den første linje i digtet.

Motto på side 2: "Tilegnet dansere gennem lys og mørke; kærligheden, udvejene, håbet de lysende handlinger og bevægelsen i farvernes tegn."

Uddrag af anmeldelserne
 
"Jens Fink-Jensen har skrevet en overbevisende digtsamling som afslutning på en trilogi, der har vist ham stærkere fra bog til bog ... Hvad der lykkes fint er at krydse det ungdommelige håb med den sørgmodige venten, lade spor krydse spor i en personlig afsøgning af verden, en personlig poesi. Vi løser gerne billet til den videre rejse."
Kristen Bjørnkjær, Politiken 5.10.1983

"Jens Fink-Jensen har selv skabt det smukke omslag til sin tredje digtsamling, Dans under galgen. På en meleret baggrund ses en række primitive tegn og figurationer og nogle små, amøbelignende mikroorganismer. Ligheden med de tidligere tiders hulemalerier er ikke tilfældig. For hovedparten af Fink-Jensen digte former sig som en rejse tilbage mod oprindeligheden.
   Man kunne sige, at hans digte var afsøgninger i sindets arkelag, i de glemte og tildækkede erindringsspor, vi gemmer inderst inde og er fælles om. Disse oprindelige, nu tabte mønstre søger digtene at gøre nærværende, og derved bringe den mytiske dimension tilbage i vor midlertidige og kolde verden.
   Denne afsøgningsproces sker selvfølgelig gennem sproget i selve den lyriske skaben. "Dybt i sproget ligger imperier gemt," skriver Jens Fink-Jensen."
Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad 11.10.1983

"I denne tredje digtsamling mere end indfrier JFJ de kunstneriske løfter, han gav i sine to første bøger ... Begreber som lykke, varme, håb og drømme skildrer han i betagende visioner. Det er en i enhver forstand bevægende, opløftende og storslået digtsamling."
Susanne Benthien, Indbindingscentralens lektørudtalelse ca. 15.11.1983

"Det er en stor og righoldig digtsamling. Den er rigt varieret i sine billeder og former ... Digteren beretter med stor styrke om det tabte og afsluttede ... Men han digter sig hele tiden ud af dette tabte for at tro på en ny sammenhæng."
Preben Meulengracht, Jyllandsposten 28.12.1983

Hvis du vil læse bogen:
Dans under galgen er udsolgt fra forlaget, men du kan låne den på dit bibliotek. Hvis de ikke har den stående, kan de bestille den hjem til dig fra et andet bibliotek.

 
Bestil bogen på

Læs digte fra samlingen:

En løve
Hvad angår kærligheden