Digtantologien Syd for mit hjerte

 

Forsidefoto af
Jens Fink-Jensen:
Calais 2003.

ISBN 87-91346-02-9

    Syd for mit hjerte. 100 udvalgte kærlighedsdigte udkom fredag den 20. maj 2005 på forlaget Net-Bog-Klubben. Den er Jens Fink-Jensens tiende bog.

Syd for mit hjerte er på 148 sider og indeholder i alt 100 digte fra alle seks digtsamlinger af Jens Fink-Jensen samt tidligere digte tilbage fra lyrikdebuten i Hvedekorn i 1976 og bogdebuten med Verden i et øje i 1976 og noter. Bogen er opdelt i otte afsnit:

I   Tidlige digte (1976-81)
II   Verden i et øje (1981)
III   Sorgrejser (1982)
IV   Dans under galgen (1983)
V   Nær afstanden (1988)
VI   Forvandlingshavet (1995)
VII   Alt er en åbning (2002)
VIII   Noter

Bagsidetekst:
"En stor del af Jens Fink-Jensens lyriske produktion har kærligheden som tema: den stadige søgen efter dens inderste væsen, afsked og gensyn, savn og smerte, svimlende rejser gennem lykkens og længslens landskaber, forelskelse og fortvivlelse – og det evindelige håb der næres af troen på kærligheden som livets stærkeste energi og drivkraft.

Syd for mit hjerte indeholder 100 af Jens Fink-Jensens bedste kærlighedsdigte – fra debuten i Hvedekorn i 1976 og andre tidlige digte, som ikke før har været udgivet i bogform, og fra de hidtil seks digtsamlinger – udvalgt af forfatteren selv."

Lektørudtalelsen fra DBC (Dansk BiblioteksCenter):
Siden debuten som lyriker med Verden i et øje, 1981, har Jens Fink-Jensen udgivet fem digtsamlinger, og suppleret med nogle af sine allertidligste digte, trykt i Hvedekorn, er de grundlaget for hans udvalg af 100 kærlighedsdigte fra den samlede produktion. Når netop kærligheden er valgt som det gennemgående motiv, er der den gode grund at dette, sammen med rejsen, er de to altdominerende temaer i forfatterskabet – og i sidste instans del af det samme eksistentielle projekt som drejer sig om en søgen efter identitet og mening: "Jeg har søgt hele mit liv/ Rejst mellem forladte byer/ I håbet om pludselig at ankomme/ På samme tid og sted som dig." Der er en grundlæggende stemning af melankoli og tab i teksterne. Ankomsterne og kærlighedsmøderne er på alle sider omgivet af opbrud og ophør, og frem for opfyldelsen sætter afskeden og "alt det tabte mellem mennesker" sig smertefuldt igennem. JFJ arbejder inden for et ret snævert tematisk register, som han til gengæld varierer sprogligt og æstetisk meget sikkert og smukt. På trods af den melankoli der taler ud af teksterne, ”løfter” de læseren i kraft af deres evne til at sætte ord på komplekse og modsætningsfulde følelser og forskriver sig aldrig totalt til mismodet. Digtene viser at der stadig kan siges noget nyt om et uopslideligt emne, og samlingen er et fint tematisk snit ned gennem et centralt, men lidt overset lyrisk forfatterskab.
                                                        Jens Hjøllund, juli 2005

Uddrag af anmeldelser:

Melankoliens anatomi
"Jens Fink-Jensen har under titlen »Syd for mit hjerte« samlet 100 digte om kærlighedens nærvær eller fravær fra et forfatterskab, der lige siden debuten i begyndelsen af 1980erne har haft netop kærligheden som dominerende tema.
   Digtene bevæger sig mellem »røde læbers løfter/Og splintrede drømmes/Hvirvlende sprængstykker«. Der spejdes ud over afstandenes land, forskes i melankoliens anatomi, brydes op fra haver af »vemod og udlængsel« og læses i bøger fulde af længsel, kærtegn og drømme. De elegiske stemninger dominerer i »Syd for mit hjerte« ..."
                          Jørgen Johansen, Berlingske Tidende 3.9.2005

Hvis du vil læse bogen:
Du kan købe Syd for mit hjerte direkte på www.net-bog-klubben.dk (186 kr. inkl. moms. + forsendelse 25 kr.) eller bestille den hos din boghandler.
Du kan også låne den på dit bibliotek. Hvis de ikke har den stående, kan de bestille den hjem til dig fra et andet bibliotek.

Bestil bogen på